Pojazd: Fiat 126el 98'
Zagłębiając się coraz bardziej w komunistyczne klimaty zaczęło mnie nurtować kilka pytań:
Czy Bułgaria i Albania miały w tamtym okresie jakiś związek z motoryzacją? Coś montowali, jakaś licencja? Motocykle, ciężarówki, ciągniki rolnicze?
Ciekawią mnie motocykle z krajów zaprzyjaźnionych, znam Jawę, MZ, polskich było dość parę, ruscy mieli Minsk’a, Urala, Dniepra, z takich bardziej egzotycznych trafiała się węgierska Pannonia a co się działo bardziej na południe? Czy np. Rumuni robili coś w tym guście?
No i w końcu ciągniki rolnicze i ciężarówki, również znajomość kończy mi się gdzieś za czechosłowacką granicą, a co tam dalej na południe?
Kolego wbrew pozorom było tego całkiem sporo (zrymowało mi się ) - właściwie z europejskich krajów tzw. demokracji ludowej to tylko Albania nic nie produkowała/montowała, jak będę miał troszkę czasu to coś napiszę więcej.
Bułgaria klepała Bulgaralpiny i składali Moskwicze, o niczym innym nie wiem. _________________ Kupię:
Książki dotyczące napraw blacharskich, lakierniczych, zabezpieczeniu antykorozyjnego Polskiego Fiata 125p (FSO 125p).
Trafiają się jeszcze różnego rodzaju ciekawostki jak np. pochodzenie marki Sanos:
Cytat:
Sanos - marka macedońskich autobusów, eksportowanych w latach 70. i 80. między innymi do Polski.
Dużo ciężarówek idzie wyszukać z południa, ale nadal nie wiem co z motocyklami, prawdopodobnie mieli podobne problemy, założenia programowe i przeciętny obywatel powinien śmigać na motocyklu a nie Wartburgiem.
Nie wiem jak tam rolnictwo stało ale chyba całe demoludy to gloryfikacja rolnika i robotnika? _________________